Veel gestelde vragen - Chiropractie Oosterschelde
214
page-template-default,page,page-id-214,bridge-core-2.8.9,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-27.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Veel gestelde vragen

Vind hier het antwoord op de meest gestelde vragen

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een vorm van gezondheidszorg die zich bezig houdt met analyse, diagnose en  behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat. De nadruk ligt daarbij met name op manuele behandeling van de wervelkolom, de geassocieerde spieren en het zenuwstelsel. Chiropractie gaat er vanuit dat het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Zolang dit op een gezonde en correcte manier gebeurt, volgens onze natuurlijke bewegingspatronen, kunnen we in principe klachtenvrij zijn.

Moet ik wat dingen meenemen naar de eerste behandeling?

Belangrijke dingen om mee te nemen zijn:

  • Een geldig identiteitsdocument bv een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs
  • Uw verzekeringspas. Als u aanvullend verzekerd bent en de nota wil indienen bij de verzerking heb ik uw verzekeraar en relatienummer nodig
  • Uw leesbril, indien nodig. Bij de eerste afspraak is er een intakeformulier in te vullen
  • Als u in bezit bent van relevante foto’s (bv röntgen foto’s of een MRI) op een schijf, dan deze graag ook meenemen.
Wat houdt een behandeling in?

De behandeling bestaat veelal uit specifieke correctietechnieken (manipulaties) waarbij gewrichten los worden gemaakt. Tijdens een dergelijke correctie is vaak een “krak” te horen. Dit wordt veroorzaakt door kleine gasbelletjes die tijdelijk in het gewricht ontstaan en (in tegenstelling tot wat vaak gesuggereerd wordt) dus niet door de botten zelf. Het doel van een correctie is ondermeer de bewegingsvrijheid te vergroten. Daarnaast hebben manipulaties een sterk effect op het zenuwstelsel hetgeen er onder meer voor zorgt dat de pijn snel afneemt en dat spieren zich ontspannen. Naast manipulaties worden bovendien ook aanvullende behandeltechnieken gebruikt en ergonomische adviezen en specifieke oefeningen gegeven. Dit alles heeft als doel om het lichaam weer correct te laten bewegen, zodat het herstelproces kan plaatsvinden.

Waarom blijft een gewricht niet los na gekraakt worden?

Terwijl dat bekende ‘knakje’ wel betekent dat een gewricht los is gemaakt, blijft dat gewricht niet voor altijd los.  Wegens uw gewoonlijke bewegingspatroon en gewoontes, is er een neiging om terug te vallen naar de oudere houding. Het gewricht komt langzaam dan weer vast te zitten. U kunt dus een chiropractische afspraak met bijgaande behandeling het best begrijpen als een volgend stapje op een behandeltraject. Hoe verder langs de weg u loopt, hoe beter het gaat en hoe minder vaak komt de klacht terug.  De chiropractor stelt daarom een behandelplan voor met aanvankelijk een eerste fase om het bewegingsapparaat stabiel te maken. Voor niet acute problemen, worden de behandelingen gewoonlijk in het begin wekelijks verspreid. Naarmate uw klacht verbetert, hoe meer tijd u krijgt tussen de afspraken.  Na deze fase wordt geadviseerd om af en toe terug te komen voor een ‘onderhoudsbeurt’ om klachten te voorkomen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Iedereen wil zo vlug mogelijk van de klacht afkomen maar dat loopt niet even snel bij elk mens.  De eerst en meest belangrijke fase van het behandeltraject is de probleemgebieden goed los te maken zodat de klacht veel minder vaak opspeelt. U blijft dus stabiel tussen behandelingen. Iemand met een probleem die al vele jaren aan de gang is, heeft meer behandelingen nodig dan iemand voor wie het recent begonnen is. Maar het aantal behandelingen is ook sterk afhankelijk van de klacht en uw conditie. Let op, er wordt niet gezegd over wanneer de pijn is begonnen maar hoe lang de oorzaak al is ontstaan.  Als u niet eerder behandeld bent in deze praktijk en het probleem niet ingewikkeld is, kunt u als een richtlijn rekening houden met gemiddeld 8 tot 10 behandelingen om de eerste fase af te ronden. Sommige mensen hebben dus meer dan 10 behandelingen nodig en andere minder dan 8.

Waarvoor naar de chiropractor?

Een chiropractor kan bij verschillende klachten aan spieren en gewrichten een oplossing bieden, zoals: rugklachten, nekklachten, hoofdpijn, schouderklachten, heupklachten, ischias en hernia, artrose en sportblessures.  Ook kan chiropractie wat verlichting bieden voor uiteenlopende klachten zoals migraine, bepaalde vormen duizeligheid, plantaire fasciïtis, carpaal tunnel syndroom, tennis elleboog en temporo mandibulaire gewrichtsklachten.

Heb ik een verwijzing nodig?

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. U kunt direct een afspraak maken met de chiropractor, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding door de zorgverzekeraars.

Worden de kosten van een chiropractische behandeling vergoed?

Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen. Voor alle  verzekeraars geldt dat zij behandelingen vergoeden die uitgevoerd zijn door chiropractoren die geregistreerd zijn bij de SCN en/of lid zijn van de NCA. Om er zeker van te zijn dat chiropractie wordt vergoed, kunt u het beste even contact opnemen met uw eigen verzekeraar.

Zijn er bijwerkingen van een chiropractische behandeling?

Soms krijgen patiënten last na een chiropractische behandeling. De meeste voorkomende symptomen zijn gevoeligheid op de behandelde plek, uitstralende pijn, moeheid en hoofdpijn in het geval van nek manipulaties.  Deze symptomen beginnen meestal kort na de behandeling en duren tot 24 uren daarna.  In een paar gevallen kunnen de symptomen wat langer duren tot 72 uren na een behandeling.

Wat is het verschil tussen chiropractie, osteopathie en manueel therapie?

Dit is een goede maar ook best een lastige vraag om te beantwoorden. Door alle drie beroepen wordt gebruik gemaakt van manipulaties. In het kort:

  • Manuele therapie is ontstaan uit chiropractie en osteopathie.
  • Chiropractie is een 5 jarige voltijd universitaire opleiding en manuele therapie en osteopathie zijn deeltijd opleidingen.
  • Chiropractie richt zich op de wisselwerking tussen het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat, manuele therapie richt zich op het bewegingsapparaat en de osteopathie richt zich meer op organen en het hersenvocht.
  • In de chiropractie zijn veel verschillende technieken om de bewegingsvrijheid te verbeteren, technieken die in de manuele therapie en osteopathie niet bekend zijn.
  • Chiropractie en osteopathie zijn meer holistisch gericht.
Is chiropractie veilig?

Verschillende onafhankelijke onderzoeken beoordelen chiropractie als een uiterst veilige behandelmethode. Recentelijk is er veel te doen geweest over mogelijk ongunstige risico’s van nekwervel manipulaties. In een aantal gevallen schetsen de media hierover een zeer gekleurd beeld. Aan de hand van een aantal wetenschappelijke onderzoeken concludeerden de onderzoekers dat het risico voor CVA bij patiënten met nek- of hoofdpijn even groot is na een bezoek aan de huisarts als na een bezoek aan de chiropractor.  Schattingen voor deze associatie lopen uiteen van 1 per 1 miljoen tot 1 per 6 miljoen behandelingen.