Spit, ischias, hernia: weet u het verschil? - Chiropractie Oosterschelde
541
post-template-default,single,single-post,postid-541,single-format-standard,bridge-core-2.8.9,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-27.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Spit, ischias, hernia: weet u het verschil?

In de spreektaal zijn deze woorden soms vaak met elkaar verward, maar er is een verschil.

  • Spit ontstaat vaak heel acuut in de onderrug.  Het woord dient alleen te gebruiken voor lokale pijn van de onderrug zelf. Alhoewel het even heel erg pijnlijk en hinderlijk kan zijn, is het grotendeels niet gevaarlijk.
  • Tussen alle wervels zitten er tussenwervelschijven welke bestaan uit een zachte kern omringd door een rand taaie vezels. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die soms tegen nabijgelegen structuren wrijft.  Dit kan leiden tot lokale irritatie en eventueel een zenuw betrekken.  Je voelt de pijn alsof het in het been zit maar de oorzaak ligt in de rug.
  • Ischias is een algemene term voor uitstralende pijn van het been. De oorzaak heeft vaak te maken met gespannen spieren rondom het bekken en eventueel artrose (slijtage).  Een echte hernia komt wel minder vaak voor dan geïriteerde of gespannen spieren.

Het goed nieuws is dat alle bovenstaande problemen vaak een biomechanische oorzaak hebben en zijn dus wel te behandelen met chiropractie.  Een chiropractisch onderzoek constateert of de klacht een duidelijke biomechanische bron heeft of je verder onderzoek nodig hebt bijvoorbeeld een röntgenfoto.